Pénteken rajtol a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező

Pénteken rajtol a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező

Február 23-án a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség főtitkára, Andreas Zaglis online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy június 4. és 6. között Debrecen rendezi a 3x3-as kosárlabda utolsó olimpiai selejtezőtornáját. Az eredeti elképzelés szerint 2020-ban Budapest lett volna az esemény házigazdája, ám a vírushelyzet miatt erre nem kerülhetett sor. Mivel a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt a főváros nem tudta vállalni a szervezést, így a FIBA az utóbbi években a 3x3 fővárosává váló Debrecent kérte fel a torna megrendezésére.

Mint ismert, 2010-ben játszottak először hivatalos 3x3 mérkőzéseket az Ifjúsági Világjátékokon Szingapúrban, mellyel egy példátlan sikertörténet vette kezdetét. A szakág kevesebb, mint 10 esztendő alatt az utcák sportjából olimpiai sportág lett, köszönhetően egyszerű szabályrendszerének, a gyors és lendületes játéknak, valamint a versenyeket övező páratlan hangulatnak. Bár a 2020-as játékokat egy évvel elhalasztották a koronavírus miatt, 2021-ben már jó eséllyel debütálhat a szakág a Nyári Olimpiai Játékokon.

A Cívisváros 2015 óta rendez 3x3-as világversenyeket, a szervezőbizottság már akkor bizalmat szavazott a kosárlabda ezen szakágának, amikor még csak nagyon kevesen hittek annak sikerességében. Mexikóváros, Doha, Tokió, Rio de Janeiro, Los Angeles, Peking, Montreál és Budapest mellett számos világváros adott már otthont nemzetközi 3x3-as eseményeknek, de az ikonikus Nagytemplom előtti helyszín mind a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, mind a játékosok egyik kedvenc állomása. Nem véletlen, hogy ennyi világverseny volt az elmúlt években a Kossuth téren, mely 2017-ben az U18-as lányok, míg 2018-ban az U18-as fiúk Európa-bajnoki címével zárult. A debreceni helyszín népszerűségét a számok is alátámasztják, hiszen 2020-ban az élő közvetítéseket és az azokból készült videókat több, mint 10 millióan látták világszerte.

Debrecen az ország egyik legsportosabb városa, hiszen amellett, hogy rengeteg sportágban büszkélkedhet elsőosztályú csapattal, szinte minden évben rendeznek rangos nemzetközi sportversenyeket. A rengeteg színvonalas sportesemény közül kiemelkedik kosárlabda 3x3-as szakága, 2015 óta nem kevesebb, mint nyolc World Tour Masters forduló otthonául szolgált a Kossuth téren felállított varázslatos aréna, 2020-ban három egymást követő tornával mentette meg a sorozatot a cívisváros. A nemzetközi utánpótlásversenyek mellett eddig a 2019-es felnőtt Európa-bajnokság volt a legmagasabban jegyzett rendezvény, de sportszakmai szempontból az idei olimpiai selejtező még ezen is túltesz.

Tokióba 8 csapat utazhat majd nemenként7-7 csapat már biztosan ott lesz az Olimpián világranglista pontjaiknak, illetve a múlt heti grazi selejtezően köszönhetően. A hölgyeknél Oroszország, Kína, Mongólia és Románia, míg a férfiaknál Szerbia, Oroszország, Kína és Japán válogatottjainak nem kellett selejteznie az ötkarikás játékokra. A fennmaradó helyekért először Grazban mérkőztek meg a világranglista legjobb csapatai, Ausztriában összesen hat kvóta talált gazdára. A magyar női válogatott mind a négy csoportmérkőzését megnyerve már az elmúlt héten nagyon közel került a kvalifikációhoz, ám a legjobb nyolc között hosszabbításban alulmaradtak az Európa-bajnok franciákkal szemben.

Az utolsó tokiói repülőjegy a Nagytemplom előtt talál majd gazdára. A Kossuth téren azon nemzetek csapatai vehetnek részt, akik a legelőkelőbb helyen állnak a világranglistán azok közül a válogatottak közül, akik az elmúlt két Olimpián nem vettek részt 5 az 5 elleni kosárlabdában. A magyar női válogatottnak jó esélyei vannak Debrecenben, hiszen a világranglistán egyedül a hollandok előzik meg Medgyessy Dóráékat, akiket ráadásul az elmúlt héten sikerült legyőzniük Grazban. Férfi nemzeti csapatunknak várhatóan jóval nehezebb dolga lesz, igaz, az eredeti résztvevők közül hárman is kvótát szereztek Ausztriában, így valamelyest gyengült a mezőny.

A debreceni hagyományokhoz hűen a háromnapos rendezvény ingyenesen tekinthető meg. A szervezőbizottság az elmúlt évekhez képest húsz százalékkal növelte a lelátók kapacitását, így közel ezer fő befogadására képes a Nagytemplom előtti aréna. A tizennyolc év felettiek csak védettségi igazolvánnyal (vagy az ezt kiváltó applikácival), valamint egy fényképes, személyazonosságot igazoló okmánnyal léphetnek be. A 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel léphetnek be az arénába. A rendezők ezúttal is teltházra számítanak, így az elmúlt évekhez hasonlóan a pálya mellett felállítottak egy óriáskivetítőt, ahol védettségi igazolvány nélkül is követhetőek az események. Az eseményt a FIBA 3x3 YouTube csatornája élőben közvetíti.

 

FIBA 3x3 olimpiai selejtező csoportbeosztás:

Nők:

A-csoport: Olaszország, Tajvan, Irán

B-csoport: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Észtország

Férfiak:

A-csoport: Ukrajna, Belgium, Észtország

B-csoport: MAGYARORSZÁG, Mongólia, Románia

 

FIBA 3x3 olimpiai selejtező menetrend:

péntek:

17:15 Ünnepélyes megnyitó

18:00 Ukrajna – Belgium (férfi)

18:25 Hollandia – Észtország (női)

19:05 Szlovénia – Ukrajna (férfi)

19:30 Hollandia – MAGYARORSZÁG (női)

20:10 Szlovénia – Belgium (férfi)

20:35 MAGYARORSZÁG – Észtország (női)

szombat: 

18:00 Olaszország – Tajpej (női)

18:25 Mongólia – Románia (férfi)

19:05 Irán – Tajpej (női)

19:30 MAGYARORSZÁG – Románia (férfi)

20:10 Olaszország – Irán(női)

20:35 Mongólia – MAGYARORSZÁG (férfi)

vasárnap:

15:00 Negyeddöntő 1. (női)

15:25 Negyeddöntő 2. (női)

16:05 Negyeddöntő 1. (férfi)

16:30 Negyeddöntő 2. (férfi)

17:10 Elődöntő 1. (női)

17:35 Elődöntő 2. (női)

18:15 Elődöntő 1. (férfi)

18:40 Elődöntő 2. (férfi)

19:20 Döntő (női)

20:00 Döntő (férfi)

20:15 Díjátadó ünnepség

 

Közelgő debreceni kosárlabda világversenyek:

3x3

2021. augusztus 24-29.: 3x3 férfi és női U18-as világbajnokság

2021. augusztus 24-29. 3x3 World Tour Masters

Kosárlabda

2021. augusztus 7-15.: női U19-es világbajnokság

2022.: női U17-es világbajnokság

2023.: férfi U19-es világbajnokság